Ştiinţa

Am vazut aseara o emisiune care m-a determinat intr-un fel sau altul sa vars cateva lacrimi, si nu sunt genul de om caruia ii lacrimeaza ochii asa usor, insa aducandu-mi aminte cum ma duceam cu tata de mana la meciuri, si cum ma tinea de ea strans ca sa nu ma pierd prin zecile de mii de suporteri si fani olteni, m-a indemnat sa fac o legatura intre echipa si tatal meu. La fel cum tata a disparut de pe aceasta lume, asa si echipei lui de suflet i-a fost sfarsita existenta, anul in care el a încetat de a mai fi în viață a fost si sezonul in care Universitatea Craiova a retrogradat pentru prima data dupa 41 de ani petrecuti in prima divizie. Insa cum tata este in inima mea si amintirea lui o sa fie mereu asa si Ştiinţa va fi cu mine intotdeauna ,iar cum majoritatea acelor jucatori minunati si ceea ce insemna atunci Craiova Maxima, au incetat de mai traii, sigur in cer este un Central pe care joaca legendelei Craiovei si in tribune cei mai devotati suporteri urmarind cea mai iubita echipa!
Pun aici introducerea mirifica si emotionanta facuta de Marius Mitran la inceputul emisiunii care l-a facut pe Marian Olaianos sa lacrimeze alaturi de fanii olteni:
«Ca să ştim sigur ce au ucis, să ne-o amintim ca şi cum amintirea ei, ca şi cum oamenii ei, s-ar putea desprinde de pe sticla ecranului şi ar coborî aici, printre noi, printre voi, şi să ne roage să nu încheiem povestea, pentru că nu poate fi încheiată. E noapte şi plouă la Bucureşti. Poate fi o amintire dintr-un film văzut de mulţi şi care, cândva, cu siguranţă va avea o continuare. Un oraş, străzi, oameni, un stadion. Oameni care au ieşit din timp. Poate că tot ce a fost nici măcar n-a fost într-un timp. Poate că nici nu ştim cu exactitate şi când a fost. Doar ei, ei au existat. Acum, când ne vedeţi şi ne auziţi acolo, în casele dumneavoastră, să ştiţi că ei sunt: un puşti… iată-l venit tocmai din nord, din Baia Mare, se încheie la bluza de trening, parcă prea largă, albă şi albastră, şi iese pe teren, parcă prea verde. Bună seara, Zoli Crişan! Uite-l şi pe căpitan, omul care, în jurul stângului său de oţel, a inventat «Campioana unei mari iubiri». E ca întotdeauna, alături de fratele lui, Deselnicu, râzând cu ţigara în gură. Bună seara, Nelu Oblemenco! Bună seara, Nea Petre! Uite-l cu stetoscopul la gât, aplecându-se asupra noastră, să se convingă că ne e bine. Nu ne e bine, doctore, dar ne minţim că e bine. Bună seara, Sică Frânculescu! De pe bancă, târziu, cu greu se ridică antrenorul Craiovei Maxima, înnebunit că timpul trece şi Negrilă nu mai urcă în careul lui Keiserslautern pentru a înscrie. Negoro al lui însă urcă. Bună seara, Tică Oţet! De pe o alee, în tot întunericul şi în toată ploaia asta, care nu se mai opreşte, se aude doar o voce grea, mată, clară şi nişte chitări alături. De bucurie rar avurăm parte… Bună seara, Adrian Păunescu! Ultimul nostru zid de apărare. De sus de undeva, peste tot stadionul, o altă voce care-i face pe toţi ceilalţi să se oprească. Bună seara, Sebi Domozină! Dincolo de toţi şi de noi, pregătindu-se să-i îmbrăţişeze şi să le ţină pumnii, o altă voce şi un alt chip. «Aşa, mă, băieţii lu’ tata!» Bună seara, Nea Mărin! Bună seara, Amza Pellea.
Bună seara, Oltenia de acasă. Craiova şi-a pierdut în toţi aceşti ani, pentru că au fost probabil prea buni, jucătorul cel mai iubit, căpitanul care a inventat-o, cel care a făcut-o să râdă şi să creadă, şi-a pierdut doctorul, şi-a pierdut antrenorul, şi-a pierdut poetul şi şi-a înmormântat actorul. Pe 20 iulie trecut şi pe 14 mai, acum câteva zile, cineva a rănit-o şi apoi şi-a închipuit că a ucis-o. N-a ucis-o, dovadă că toţi sunt cu ea în continuare, de aici şi de dincolo de lume. Ca în visul meu de fiecare noapte, când tata mă ia de mână şi mă duce la stadion, s-o vedem pe Ştiinţa. Unde-i acum stadionul, tată?”

Inregistrarea emisiunii Replay

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s