Dragostea ca o carte

La inceput, totul este frumos, chiar şi tu.
Nu-ţi vine să crezi că eşti aşa de indrăgostit. Fiecare zi işi poartă mica incărcătură de miracole. Nimeni de pe faţa pămantului n-a mai cunoscut vreodată atata plăcere. Fericirea există; şi e simplă: este un chip. Universul zambeşte.

Timp de un an, viaţa nu este decat o inşiruire de dimineţi insorite, chiar şi in după – amiezile cu ninsoare. Scrii cărţi pe această temă. Te căsătoreşti, cat mai iute posibil; de ce să stai pe ganduri, dacă eşti fericit? Gandurile te intristează, viaţa este cea care trebuie să invingă.

In al doilea an, lucrurile incep să se schimbe.
Ai devenit tandru. Eşti mandru de inţelegerea care s-a stabilit in sanul cuplului. iţi inţelegi soţia “din priviri”; ce bucurie să simţi că eşti una cu ea. Pe stradă, lumea crede că nevasta iţi este soră; chestia asta te flatează, dar te şi lucrează. Faceţi dragoste din ce in ce mai rar şi crezi că nu e nimic grav. Eşti convins că dragostea voastră este, pe zi ce trece, tot mai puternică, cand, de fapt, sfarşitul lumii este pe aproape.

Aperi căsătoria in faţa amicilor burlaci, care nu te mai recunosc. Dar eşti sigur oare că te recunoşti pe tine insuţi in cel ce işi recită lecţia invăţată papagaliceşte şi se abţine să se uite după domnişoarele proaspete care dau strălucire străzii?

In al treilea an, nu te mai abţii să te uiţi după domnişoarele proaspete care dau strălucire străzii.
Nu mai vorbeşti cu soţia ta. La restaurant, stai ore in şir langă ea, ascultand ce povestesc vecinii de masă. Ieşi in oraş din ce in ce mai des: asta iţi este scuza, ca să nu mai faci sex. Curand după aceea vine şi momentul in care nu-ţi mai poţi suporta nevasta nici o secundă, fiindcă te-ai indrăgostit de alta. Există un singur punct in privinţa căruia nu te-ai inşelat: viaţa e cea care are, cu adevărat, ultimul cuvant.

In al patrulea an, ai o veste bună şi una rea. Cea bună: dezgustată, nevasta te părăseşte. Cea rea: incepi o nouă carte.

love of books

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s