aerisire calorifere cand aveti centrala proprie

Cum iarna se apropie din pacate, iar frigul deja isi face simtita prezenta ,a trebuit sa aerisesc caloriferele. Este primul an in care am centrala de apartament si deci a trebuit sa ma intersez cum se face. Pe net daca dai un search gaseti destule rezultate incat sa te incurci :).
Aerisirea este recomandata sa se faca in fiecare an, insa daca se incazeste bine caloriferul desupra si la baza atunci nu cred ca are rost, in fine… opretiunea se face relativ usor.
calorifer
Majoritatea cred ca avem la calorifer doar robinetul de tur (pe care uneori se monteaza termostate) cel de jos (desupra caruia este aerisitorul) nu este montat.
Caloriferele reci trebuie sa fie deschise (turul dat spre drepata) , centrala sa nu fie in functiune si sa aveti un vas la indemana pentru apa care va curge.
aerisitor
aerisitor
Se ia o surbelnita mai mare si incepand cu cel mai apropiat calorifer de langa centrala se roteste spre stanga surubul aerisitorului, va incepe sa iese apa cu o anumita presiune sau aer la inceput, se astepata cel mai probabil 15-20 de secunde pana apa curge normal fara acel “sfarait” apoi se trece la urmatorul calorifer si tot asa pana le terminati.
manometru
1-manomentru
Se observa ca presiunea indicata de manomentrul centralei incepe sa scada in timpul in care apa este scoasa de la un calorifer la altul, daca se apropie de 0.8 bar se mai deschide putin robinetul de umplere.
robinet de umplere
cel mai probabil asa arata robinetul de umplere cam la toate centralele
Robinetul de umplere inital este inchis iar presiunea in centrala cand nu este aprinsa ar trebui sa fie intre 0.9 – 1.5 bari, astfel dupa aerisire, presiunea trebuie adusa la ~1.4 bari iar cand ea functioneaza nu are voie sa depaseasca 2.5 bari.

Acum randamentul ar fi normal sa fie mai bun, cel mai bine ar fi totusi sa nu vina o iarna grea…
iarna grea
porumbei iarna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s